Hoe lang je aardappels moet koken hangt af van het doel en het type aardappel. De kooktijden die hieronder zijn aangegeven zijn schattingen, begin na een kwartier koken met kijken hoe lang de aardappels nog moeten. Snijdt de aardappelen in kleinere gelijke stukjes zodat ze gelijkmatig en sneller gaar worden. Hoe kleiner de aardappelstukjes hoe sneller ze gaar zijn.
Hier bespreken we hoe lang de aardappels moeten koken voor het gewone eten, bij stamppot, maar ook andere vormen zoals het bakken of stomen van aardappels. Daarnaast blijkt koken ook niet altijd nodig te zijn.

Gekookte aardappelen

Wil je aardappels gekookt eten? Dan duurt het koken zo’n 20 minuten.

Hoe lang aardappels koken, stomen of bakken? Dat lees je hier
Bakken of stomen van aardappels

Stamppot – hoe lang koken?

Voor stamppot wil je de aardappelen lang koken, minstens 20 minuten. Kies het liefst kruimelige aardappelen uit, die vallen sneller uit mekaar en maken daarom mooie puree. Het geeft niet als je aardappels te lang kookt, ze moeten goed uit mekaar vallen.

Bakken van aardappels

Voor het bakken van aardappels is het niet nodig om de aardappels heel lang te koken, als je vastkokende aardappels kiest is 15 minuten meestal genoeg. Zeker als je kruimelige aardappels wilt bakken moet je ze niet te lang koken want dan vallen ze uit mekaar. Het is niet nodig om aardappelen te koken voor ze te bakken maar het is wel makkelijker.

Stomen van aardappels

Je kan aardappels heel goed stomen. Snijdt de aardappels in kleine blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm en zet ze in een stoompan op het vuur. Dit gaat vrij snel, meestal zijn de aardappelen al gaar in 15 minuten. Het voordeel van stomen is dat de voedingsstoffen beter behouden blijven omdat ze niet oplossen in het water.Mocht je willen stomen maar heb je geen stoompan dan kan je bij een toko een bamboo stoommandje halen, deze kosten rond 5 euro. Dit is een kleine gevlochten mandje van bamboo dat je bovenop een pan met een laagje kokend water kan zetten

Koken is niet altijd nodig

Koken van aardappels is niet altijd nodig. Voor het maken van Rösti worden aardappels geraspt en vervolgens gebakken als koekjes. Je kan ook aardappels in partjes garen in de oven. Aardappels kunnen ook gepoft worden in de oven, of in een kampvuur. Aardappels die gegaard worden in hun schil hebben meer smaak dan doorgekookte aardappelen.