Blog

3 gezondheidsvoordelen van aardappels

Aardappels zijn een bekend knolgewas en worden door veel huishoudens in Nederland gegeten. Dat is niet verwonderlijk, want veel mensen vinden aardappels ontzettend lekker! Je kunt namelijk de lekkerste gerechten met aardappels bereiden. Stamppot, aardappelsalade, patat… De keuze is enorm!

Wat veel mensen echter niet weten, is dat aardappels – naast het stillen van trek en het zorgen voor een goede bodem in je buik – aan veel gezondheidsvoordelen gerelateerd kunnen worden. Aardappels zitten namelijk boordevol goede, natuurlijke voedingsstoffen. Ben je benieuwd wat de voornaamste gezondheidsvoordelen van aardappels zijn? Lees dan verder.

In dit artikel beschrijven wij 3 gezondheidsvoordelen van aardappels.

Aardappels zitten boordevol vitaminen en mineralen

Tegenwoordig kun je in veel natuurwinkels mineralen en vitaminen kopen, maar daarnaast zijn aardappels een goede bron van veel natuurlijke vitaminen en mineralen.

Een middelgrote gebakken aardappel (die ongeveer 173 gram weegt), inclusief de schil, bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Calorieën: 161
 • Vet: 0,2 gram
 • Eiwit: 4,3 gram
 • Koolhydraten: 36,6 gram
 • Vezel: 3,8 gram
 • Vitamine C: 28% van de ADH
 • Vitamine B6: 27% van de ADH
 • Magnesium: 12% van de ADH
 • Fosfor: 12% van de ADH
 • Niacine (vitamine B3): 12% van de ADH
 • Foliumzuur: 12% van de ADH

De voedingswaarde van aardappels kan variëren. Dit is afhankelijk van het soort aardappel en hoe ze worden bereid. Zo voegt het frituren van aardappels meer calorieën en vet toe dan het bakken ervan.

Het is eveneens belangrijk om te vermelden dat de schil van aardappels een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat. Het schillen van aardappels kan hun voedingswaarde aanzienlijk verminderen.

Aardappels bevatten natuurlijke antioxidanten

Veel mensen gebruiken supplementen om de juiste antioxidanten binnen te krijgen. Maar wist je dat aardappels ook rijk aan antioxidanten zijn? Ze bevatten namelijk veel flavonoïden, carotenoïden en fenolzuren.

Deze verbindingen werken als antioxidanten in jouw lichaam. Ze neutraliseren vrije radicalen, wat schade aan moleculen in het menselijk lichaam voorkomt. Wanneer vrije radicalen zich namelijk ophopen, kunnen ze het risico op chronische ziekten (zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker) vergroten.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de antioxidanten in aardappels de groei van lever- en darmkankercellen kunnen onderdrukken.

Andere studies hebben aangetoond dat gekleurde aardappels – zoals paarse aardappels – drie tot vier keer meer antioxidanten bevatten dan witte aardappels. Dit maakt ze effectiever in het neutraliseren van vrije radicalen. Kortom, het bevatten van natuurlijke antioxidanten kan geschaard worden onder één van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van aardappels.

Aardappels kunnen de spijsvertering verbeteren

Resistent zetmeel in aardappels kan alsmede jouw spijsvertering verbeteren. Wanneer resistent zetmeel de dikke darm bereikt, wordt het voedsel voor nuttige darmbacteriën. Deze bacteriën verteren het resistent zetmeel en veranderen het in goede vetzuren.

Resistent zetmeel van aardappels wordt voornamelijk omgezet in het vetzuur genaamd “butyraat” – dit is één van de meest favoriete voedselbronnen voor nuttige darmbacteriën.

Studies hebben uitgewezen dat butyraat eventuele ontstekingen in de dikke darm kan verminderen, de afweer van de dikke darm kan versterken en het risico op dikkedarmkanker kan verminderen.

Bovendien kan butyraat patiënten met inflammatoire darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en diverticulitis, helpen. Ofwel, het verbeteren van de spijsvertering kan gezien worden als één van de beste gezondheidsvoordelen van aardappels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *